Oradea - repere istorico geografice | Oameni si fapte | Statutul scolii | Baza materiala

ORADEA
Repere istorico-geografice

Municipiul Oradea este atestat documentar înca din anul 1113 si este situat în partea de nord-vest a tării, pe valea Crisului Repede, la intersectia paralelei 21°55Ž longitudine estica cu meridianul 47°03Žlatitudine nordica. Asezarea resimte influenta central europeană a factorilor naturali de climă, vegetatie, faună si sol..

Asezată la poalele vestice ale Munților Apuseni, in Câmpia Crisurilor la distantă sensibil egala fata de trei importante capitale europene: VIENA, PRAGA si BUCURESTI, Oradea este un punct obligatoriu de trecere pentru drumurile ce leagă Europa Centrală si de Nord de partea sud-estică a continentului nostru si chiar de Orient.

Prin pozitia sa geografica, Oradea se prezinta ca principala poartă de intrare la frontiera de vest.Dintre monumentele istorice si de arhitectură de interes turistic amintim:
o Cetatea Oradiei - fortificatie contruită între anii 1114-1131. Distrusă de năvălirile tătarilor, aceasta a fost reconstruită în secolul al XV-lea, fiind refăcută si extinsă în perioada anilor 1750-1789;

oSirul Canonicilor - constructie ridicată la cererea clericilor între anii1750 - 1875, este formată dintr-un coridor de 250 m lungime care se sprijină pe 57 de arcade, unind 10 cladiri;
o Biserica cu hramul,,Adormirea Maicii Domnului" - a fostă construită între anii 1784 - 1790. In turn se afla montat din 1793 un mecanism care pune in miscare o sfera care arata fazele lunii, motiv pentru care biserica este cunoscuta sub denumirea de "Biserica cu Luna";

o Palatul episcopal romano-catolic - cea mai mare constructie barocă din țară ridicată între anii 1752-1780. Catedrala ridicata la rangul de Basilica în 1991 si este renumita pentru cele 365 de ferestre ale sale. O vreme a gazduit Muzeul Tarii Crisurilor fiind însa retrocedat în anul 2005. Alte monumente istorice deosebite aflate în Oradea sunt: Teatrul de Stat; Turnul cu ceas, Sinagoga Neologă Zion, Palatul episcopal greco-catolic , Sinagoga Israelita ortodoxa, Palatul Vulturul Negru;

De asemenea, în judetul Bihor se întâlnesc rezervatii naturale unice în Europa cum sunt:
o Cetătile Ponorului si Valea Galbenei;
o Defileul Crisului Repede;
oPesterile Ursilor, Meziad, Vântului, Vârtop si altele
La cele enumerate, adăugăm statiunile balneo- climaterice cu izvoare de apă termală: Băile Felix si Băile 1 Mai. De asemenea statiunea montană "Stâna de Vale"..

OAMENI SI FAPTE

De la reînfiintare în anul 1992, scoala a contribuit la formarea, perfectionarea pregătirii si specializarea pentru diferite specialităti a unui număr de peste 8700 de agenti și ofiteri activi si în rezerva Politiei de Frontiera Romane.
Scoala îsi cinsteste sefii de promotie care sau afirmat prin inteligenta, corectitudine si rezultate deosebite prin înscrierea numelui pe placa de onoare a institutiei. Îi prezentam în ordinea promotiilor:
o 1993 Sg.maj. Ilea Sorin Vasile;
o 1994 Sg.maj. Baros Iosif;
o 1995 Sg.maj. Filipoaia Cristian (ianuarie);
o 1995 Sg.maj. Scrobanită Cornel (septembrie);
o 1996 Sg.maj. Albinaru Cristian;
o 1997 Sg.maj. Junc Dragos;
o 1999 Sg.maj. Tocu Daniel;
o 2000 Sg.maj. Bursuc Stefănită;
o 2001 Sg.maj. Petric Florin;
o 2002 Sg.maj.Bistriceanu Daniel;
o 2003 Agent de politie Musat Adrian.
o 2004 Agent de politie Paven Cosmina
o 2005 Agent de politie Baicu Melania (iulie)
o 2005 Agent de politie Gherasim Andreea (decembrie).
o 2007 Agent de politie Paduraru Marius (martie)
o 2007 Agent de politie Neag Cristina (iunie)
o 2009 Agent de politie Zaharescu Raluca
o 2010 Agent de politie Stoenescu Viviana
o iunie 2012 Agent de politie Iordache Dana - Ionela
o decembrie 2012 Agent de politie Zahari Camelia - Livia
o 2013 Agent de politie Fazekaș Olimpia - Letiția
o 2014 Agent de politie Cordiș Ioana - Maria
o 2015 Agent de politie Iorga Violeta
o 2016 Agent de politie Solonariu Daniel


 

STATUTUL SCOLII

Scoala de Pregătire a Agentilor Politiei de Frontieră "AVRAM IANCU" Oradea face parte din structura unitatilor de învatamant ale M.A.I. si functioneaza în baza legislatiei generale si speciale, a actelor normative elaborate de Ministerul Educatiei si Cercetarii si M.A.I..

Inspectoratul General al Politiei de Frontiera, caruia i se subordoneaza scoala, stabileste profilul profesional al absolventilor bazat pe standardele de competenta ce trebuie realizate prin procesul de învatamant.
Admiterea în învatamantul postliceal din M.A.I. se face prin concurs. Conditiile de înscriere, modul de organizare si desfasurare a concursului de admitere se reglementeaza prin ordine ale M.A.I. si prin metodologii elaborate în acest sens.


 

BAZA MATERIALA

                       

       Pentru a pregăti la un nivel înalt viitorii politisti de frontieră, s-au amenajat, cu precădere prin eforturi proprii, un număr de 10 cabinete de învătământ, având ca scop instruirea si autoinstruirea elevilor.Scoala dispune de o baza material-didactică corespunzatoare care asigură derularea unui învătâmânt modern, ancorat la cerintele si standardele europene. Garantia acestui proces îl constituie Parteneriatele de Colaborare încheiat in 2002 cu o scoală similară din Eschwege Germania si în 2003 cu scoala din Miskolc - Ungaria.
       Accesul nelimitat al elevilor si profesorilor la Internet reprezintă o altă cale de racordare a scolii la cele mai noi informatii din toate domeniile.


Intrare sediu administrativ


Pavilion invatamant si cazare elevi

Pavilion invatamant si cazare cursanti

Pavilion cazare elevi si popota

Spatii de invatamant

Sala de clasa

Sala de clasa

Sala informatica

Biblioteca

Laborator criminalistica

Laborator criminalistica

Spatii de cazare